ÜDVÖZLÖM A HONLAPOMON

Dr Solti Béla ornitológus vagyok. Madarakkal gyerekkorom óta foglalkozom, eleinte galambásztam, majd solymásztam. Később áttértem a "békésebb" madarakra, a papagájokra. 1976-ban kezdtem foglalkozni velük, természetesen én is a hullámos papagájokkal kezdtem, mint sokan mások, majd az énekes, a törpepapagájok, a rozellafélék, a pennat és a többi laposfarú következett. A "szamárlétrán" végigmenve jutottam el a közép és nagy papagájokig. Ez természetesen hosszú időt vett igénybe, így ma már 34 éve foglalkozom, illetve foglalkozunk a feleségemmel ezeknek a szép madaraknak a tenyésztésével. Ezt ugyanis egyedül nem tudtam volna véghezvinni, ehhez az ő segítsége kellett. Most különösen, hogy pár éve a fiókák kézzel nevelésével is foglalkozunk, méghozzá tojásból, keltetővel keltetve, és napos kortól nevelve. Ennek a nehézségét nem kell magyarázom azoknak, akik már csináltak hasonlót.

Közben hivatalosan is ornitológus lettem, azaz madártannal foglalkozom Gyöngyösön, a Mátra Múzeumban. Itt az ország második, vidéken pedig a legnagyobb madárgyűjteményét hoztuk össze kollégáimmal, négy évtized alatt.

2000. óta tagja vagyok a német AZ - társaságnak (Vereinigung für Artenschutz, Vogelhaltung und Vogelzucht (AZ) e. V.), tagsági számom 42143. Szaklapjukon, az AZ-Vogelinfo-n (korábban AZ-Nachrichten) keresztül tudok tájékozódni a díszmadártenyésztés európai színvonaláról. Alkalmanként a hazai Díszmadár Magazin lapjain jelennek meg cikkeim, az IDRE által megjelentetett Magyar Madarász lapban pedig a papagájos cikkek szaklektora vagyok.

Jelenleg többnyire közép- és nagy papagájokat tartok (amazonok, jákó, nemes, kakaduk, arák).